English English Українська Українська

Уряд посилює кримінальну відповідальність за втягнення дітей до незаконних збройних формувань.

Золочівської сільської ради


Уряд посилює кримінальну відповідальність за втягнення дітей до незаконних збройних формувань.

Дата публікації: 28.01.2020

Кабінет Міністрів України на черговому засіданні 15 січня схвалив внесений Міністерством соціальної політики України проект Закону України „Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за втягнення дітей до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”.

Про це Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська написала на своїй офіційній сторінці у мережі Facebook .

„Проблема назріла давно: за неофіційними даними, станом на 2015 рік на території проведення антитерористичної операції загинула 21 неповнолітня особа, яка безпосередньо брала участь у бойових діях!” – наголосила міністр.

Шляхом внесення змін до Кримінального кодексу України Мінсоцполітики ініціює врегулювання питання притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які втягують дітей до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, посилити кримінальну відповідальність за втягнення дітей у злочинну діяльність.

Злочинці можуть понести покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Юлія Соколовська підкреслила, що посилення відповідальності за залучення неповнолітніх до злочинної діяльності сприятиме захисту прав і інтересів дітей, щодо яких існує ризик утягнення до участі у діяльність воєнізованих збройних формувань, насамперед до тих, які проживають у районах проведення Операції об’єднаних сил.

Рішення Уряду сприятиме удосконаленню законодавства України з охорони дитинства, воно дозволить привести його у відповідність до Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини, зокрема, в частині запобігання участі дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, установлення чіткої та недвозначної заборони щодо залучення дітей до злочинної діяльності.

Довідково
Представниками U-Report (молодіжний проект, у межах якого проводяться швидкі опитування через безкоштовні СМС, що дає змогу дізнатись думку молоді із важливих суспільних питань) та фахівцями Міністерства соціальної політики України проведено опитування з питань залучення дітей до збройних конфліктів.
Згідно з результатами цього опитування, у якому взяло участь 13 972 респонденти віком від 14 до 34 років:
28,4 % респондентів знають про випадки, коли діти брали участь у бойових діях під час збройних конфліктів,
6,4 % неповнолітніх потрапляли в ситуації, коли їх або їхніх друзів намагалися залучити до участі в збройному конфлікті,
11,1 % опитаних віком 18 років і старше знають про ситуації, коли дітей намагалися залучити до збройного конфлікту.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support