English English Українська Українська

ДАБІ запроваджує низку інструментів, які унеможливлять безпідставні відмови на дозволи з будівництва

Золочівської сільської ради


ДАБІ запроваджує низку інструментів, які унеможливлять безпідставні відмови на дозволи з будівництва

Дата публікації: 18.02.2020

ДАБІ запроваджує низку організаційно-управлінських інструментів, щоб ліквідувати практику надання безпідставних відмов у видачі дозвільних документів на будівництво.

«Під час нарад, що відбулися у січні поточного року під головуванням Прем’єр-міністра України, представники галузі озвучили низку проблем у сфері держархбудконтролю. Серед них – і безпідставні відмови або відмови за так званими формальними ознаками – кома поставлена не там, пропущена крапка тощо. Це абсолютно неадекватна ситуація, яка не може залишатись без реакції. Тож мною було вжито заходи реагування», – розповіла в.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олена Костенко. 

Зокрема, керівникам територіальних органів надано окреме доручення щодо зміни підходів у роботі із дозвільними документами та усунення практики необґрунтованих відмов. Так, наприклад, підстави для відмови у видачі дозволу на виконання будівельних робіт чітко прописані в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» – це неповний пакет документів, невідповідність документів вимогам законодавства, виявлення недостовірних відомостей тощо. Формальні ж недоліки, які пов’язані із відсутністю розділових знаків у тексті, допущенням граматичних помилок, некоректним формулюванням назви об’єкта будівництва в заяві тощо мають відпрацьовуватися із замовниками в оперативному режимі та не ставати головною причиною відмови у видачі дозволу. А надумані підстави для відмови взагалі мають бути виключені із практики роботи територіальних органів.

«Видача дозвільних документів на будівництво повинна нарешті стати дійсно адміністративною послугою – належного формату та якості, так як це передбачено чинним законодавством. Замовник будівництва має право звернутись та отримати вичерпну консультацію, подати повний пакет документів – та мати позитивний результат наданої адміністративної послуги», – зауважила Олена Костенко.

Тож під особисту відповідальність керівники територіальних органів мають забезпечити належний розгляд звернень від суб’єктів містобудування. У разі невиконання або неналежного виконання доручення щодо кожного керівника та відповідального посадовця розглядатиметься питання притягнення до дисциплінарної відповідальності. Відсоток та динаміка відмов у видачі дозвільних документів на будівництво по регіонах аналізуватиметься та за результатами прийматимуться відповідні управлінські рішення.

Нагадаємо, через надходження чисельних скарг в.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олена Костенко відсторонила від виконання службових обов’язків керівників територіальних органів ДАБІ в Одеській, Запорізькій, Харківській та Херсонській областях.

Ще раніше від виконання службових обов’язків було відсторонено шістьох посадових осіб, у тому числі директорів трьох Департаментів – державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, дозвільних процедур та нормативно-правового забезпечення. Щодо цих державних службовців порушено дисциплінарні провадження.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support