English English Українська Українська

30 квітня – День прикордонника України

Золочівської сільської ради


30 квітня – День прикордонника України

Дата публікації: 27.04.2023

Сьогодні професійне свято воїнів, які охороняють та захищають державні кордони. В умовах війни свято набуває особливого значення – прикордонники першими зустріли ворожий вогонь під час вторгнення російських військ в Україну і саме прикордонники стали першими захисниками та жертвами війни, розв’язаної кремлем.

День прикордонника в Україні встановили згідно з указом Президента від 27 квітня 2018 року «З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України».

Дата свята вибрана не випадково: саме 30 квітня, у 1918 році, під час російсько-української війни, армія УНР вийшла на кордон України та встановила на ньому державні символи.

Сьогодні свято має для нас особливе значення. Після того, як російська федерація, з якою наша країна має найбільший по протяжності кордон – понад 2245 кілометрів, зухвало порушила цілісність державного кордону України і 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення у нашу країну, почавши бомбардування українських міст. Зазначимо, що вторгнення 24 лютого стало продовженням війни, яку росія розв’язала ще у 2014 році на Донбасі та коли окупувала територію АР Крим. Нажаль, приймає участь у цій війні і сусідня білорусія, з території якої ворожа техніка рушила на захоплення Києва. Також саме із території білорусії ворог продовжує обстрілювати крилатими ракетами українські міста.

Загальна протяжність кордонів нашої країни, що включає сухопутні і морські кордони – 6 993 км. Охороняють державний кордон України 165 підрозділів прикордонної служби. Прикордонники несуть службу не лише на суходолі. Під їх охороною перебувають також морські ділянки і українське небо.

Прикордонні пілоти забезпечують моніторинг держкордону з повітря. На службі в небі в постійній готовності знаходяться вертольоти і сучасні патрульні літаки. Морські кордони України прикривають кораблі і катери Держприкордонслужби.

Незважаючи на те, що сучасна служба на кордонах нашої батьківщини передбачає взаємодію військ на землі, в територіальних водах країни і в її небі, а на службі прикордонників знаходяться всі найновітніші технології, без особистої мужності й відповідальності, яку поклали на себе прикордонники, захист кордонів України був би неможливий.

Нині прикордонники України – це насамперед захисники держави від російських окупантів. Це воїни, які разом з українським народом, воюють проти росії, відстоюючи наше право на вільне та щасливе життя у незалежній Україні.

Віримо у нашу Перемогу! Ми обов’язково повернемо свої кордони та більше ніколи не допустимо агресора на нашу землю.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support