English English Українська Українська

Коли кривдять найближчі: як юристи можуть допомогти захиститися від домашнього насильства

Золочівської сільської ради


Коли кривдять найближчі: як юристи можуть допомогти захиститися від домашнього насильства

Дата публікації: 06.05.2024

Коли фізичної, моральної чи іншої шкоди систематично завдають найближчі люди — ймовірно, це ситуація домашнього насильства. Розповідаємо, які ознаки має домашнє насильство, яка відповідальність передбачена для кривдників та куди звертатися по допомогу.

Домашнє насильство може мати різні форми: розрізняють фізичне, психологічне, економічне та сексуальне насильство. Кривдником може бути не тільки один з подружжя, але й інші члени родини чи родичі – діти, онуки, батьки.

Від побутового конфлікту домашнє насильство відрізняється регулярністю, дії кривдника умисні і мають на меті завдати болю, контролювати тощо. 

Ознаки домашнього насильства

Ймовірно, це домашнє насильство, якщо:

  • вас постійно критикують, звинувачують чи засуджують будь-які ваші дії, ображають, принижують, погрожують чи залякують, кривдник забороняє вам висловити власну думку, спілкуватися з іншими людьми, ваші слова перекручують, використовують ваші слабкості проти вас — це ознаки психологічного насильства.
  • вас систематично б’ють чи штовхають, погрожують убити, позбавляють їжі, сну, ліків, відпочинку, не дозволяють виходити на вулицю чи не пускають додому — це ознаки фізичного насильства.
  • забороняють витрачати ваші кошти чи користуватись вашим майном, погрожують, що заберуть, або забирають ваші кошти чи майно, контролюють, що і скільки ви їсте, купуєте тощо — це ознаки економічного насильства.

Кривдників можна притягнути до відповідальності

Людині, яка вчиняє домашнє насильство, залежно від ситуації загрожує від адміністративної до кримінальної відповідальності — від штрафу й громадських робіт до позбавлення волі.

Крім цього, існують додаткові заходи впливу:

  • терміновий заборонний припис: зобов’язує кривдника залишити ваше місце проживання та забороняє повертатися туди, а також в будь-який спосіб контактувати з вами. Цей припис виписує поліція, якщо здоров’ю чи життю постраждалої людини загрожує небезпека. Його термін дії — до 10 діб;
  • обмежувальний припис: забороняє перебувати в місці спільного проживання разом із вами та наближатися на визначену відстань до вашого місця проживання, навчання, роботи тощо, а також в будь-який спосіб контактувати та розшукувати тощо. Рішення про застосування зазначеного припису ухвалює суд, якщо йому нададуть для цього достатньо підстав і доказів. Строк дії — до 6 місяців і може бути продовжений ще на 6 місяців максимум.

Як отримати допомогу

Перше, що потрібно зробити, щоб притягнути кривдника до відповідальності – звернутися до поліції. 

Далі варто звернутися до юристів системи безоплатної правничої допомоги для фахового супроводу — це безоплатно і гарантовано Законом України «Про безоплатну правничу допомогу». 

Усі постраждалі від домашнього насильства мають право на послуги системи БПД, зокрема на:

  • консультацію юриста щодо ваших прав та як притягнути кривдника до відповідальності;
  • роз’яснення, які докази потрібні і як їх зібрати;
  • допомогу зі зверненням до суду про видачу обмежувального припису чи з інших питань для захисту від насильства, представництво інтересів у суді.

Усі способи отримати юридичну допомогу перелічені на сайті системи БПД: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/yak-otrymaty-bpd/

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support