English English Українська Українська

Дайджест основних подій тижня від Київської обласної військової адмінінстрації

Золочівської сільської ради


Дайджест основних подій тижня від Київської обласної військової адмінінстрації

Дата публікації: 28.06.2024
  1. 25 червня ЄС розпочав офіційні переговори про про вступ України та Молдови. Для України євроінтеграція – це звільнення від російського впливу та повернення до Європи, до якої ми завжди належали історично, політично і культурно. ▪ Новітня історія України почалася з Євромайдану, коли громадянське суспільство під прапорами ЄС рішуче виступило проти диктатури. ▪ Україні належить історичний рекорд у швидкості проходження шляху від подачі заявки (28.02.2022) до початку переговорів про вступ до ЄС (25.06.2024). Протягом останніх 2 років українці продемонстрували, що для них немає нічого неможливого. ▪ Вражаючого прогресу в реформах Україна досягла в умовах оборони від повномасштабної російської агресії, що також безпрецедентно в історії європейської інтеграції. ▪ Євроінтеграційні реформи є критично важливими для стійкості України в умовах тотальної війни з Росією. Ми не впроваджували їх виключно з метою членства в ЄС. ▪ Брюссель не йшов нам на поблажки. Україна належним чином та ретельно виконала всі визначені Європейською Комісією кроки, необхідні для ухвалення цих критично важливих рішень. ▪ Україна стала рушієм європейської інтеграції для Молдови, Грузії та країн Західних Балкан – розширення ЄС до природних політичних кордонів Європи. ▪ Україна вивела ЄС з “коми розширення”, пробудила європейського “сплячого велета”. Консолідація Європи довкола допомоги Україні у відбитті російської агресії повернула ЄС на міжнародну арену як суб’єктного, впливового і амбітного гравця. ▪ Членство України перетворить ЄС на глобальну силу, точку тяжіння і стимул демократизації Білорусі, азійських країн, а можливо і самої РФ. Російський імперський проєкт остаточно зазнає краху, а ЄС стане стабілізуючою силою у дедалі більш двополярному світі. ▪ У складі ЄС Україна зробить вагомий внесок у передові галузі, такі як зелена енергетика і цифровізація. Ми володіємо колосальним потенціалом інновацій і готові ділитися досягненнями з партнерами. ▪ Європейський бізнес отримає значну вигоду у процесі відновлення і відбудови України після руйнівної російської агресії. ▪ Україна має найбільший на континенті воєнний досвід, тому зміцнить безпеку і оборону ЄС. Ми надто добре знаємо жахіття війни, тому усвідомлюємо ціну миру. Українці докладуть всіх зусиль, щоб Європа була континентом свободи, єдності, співпраці та мир.

2. 25 червня відбувся черговий обмін військовополоненими, з російського полону звільнено 90 українців. ▪ Українці своїх не кидають. Визволення полонених – наш пріоритет. Це один з пунктів Української формули миру, винесений на обговорення першого Глобального саміту миру. ▪ Серед визволених 25 червня – воїни Національної гвардії, ВМС, ТРО, ДПСУ. Це захисники Маріуполя, ЧАЕС, Херсонського, Донецького, Харківського, Запорізького та Луганського напрямків. ▪ Від початку 2024 року з російського полону вдалося повернути 702 осіб. Це щоденна важка непублічна робота. Вдячні Об’єднаним Арабським Еміратам за сприяння у звільненні людей. ▪ Для України важливо визволити кожного і кожну, тому ми пропонуємо формулу “всіх на всіх”. Україна не робить різниці між воїнами різних підрозділів у полоні. Таку різницю робить лише Росія, оголошуючи “азовців” “терористами” і влаштовуючи над ними незаконні судилища. ▪ Вимагаємо від Росії належного поводження з українськими полоненими, надання докладної інформації про осіб, утримуваних в полоні, зокрема про долю 65 військових, яких оголосили загиблими у авіатрощі Іл-76 24 січня 2024 року

3. ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ. 28 червня Україна відзначає День Конституції. Основний закон було ухвалено у 1996 році. ▪ Українській Конституції 28 років. Третій рік поспіль країна відзначає це свято в умовах воєнного стану через повномасштабне вторгнення Росії. ▪ Конституція 1996 року заклала основи для демократичної і правової держави. Свобода в українців у крові, тому ми органічно не сприймаємо диктатури і тиранії. ▪ Конституція вчить не лише поваги до прав, але й відповідальності. В наших умовах можливість жити у демократичній і правовій державі – це привілей, який необхідно захистити і заслужити. ▪ В умовах ворожої агресії демократичні принципи Конституції набувають особливого значення, адже ми боремося проти агресора, який прагне накинути українцям звичне для себе тоталітарне ярмо. ▪ Наша мета – відновлення конституційного ладу на всій території України.

4. БЕЗПЕКОВІ УГОДИ. 27 червня в Брюсселі підписана угода про Спільні безпекові зобов’язання між Європейським Союзом та Україною. ▪ Символічно, що безпекова угода з ЄС підписана майже одночасно з початком офіційних переговорів про членство України в Євросоюзі. ▪ Угода з ЄС, як і попередні, укладена на 10 років. Вона закріплює зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку, “незважаючи на будь-які інституційні зміни всередині”. ▪ За Угодою, ЄС і надалі постачатиме зброю та іншу допомогу, яка необхідна Україні для захисту від російської агресії. Крім того, закріплюється норма про фінансову підтримку через Європейський фонд миру. ▪ Фіксуються довгострокові зобов’язання для підтримки України на шляху до членства та аж до моменту вступу в ЄС. ▪ Україна також підписала безпекові угоди з Литвою та Естонією. За півроку Україна підписала вже 20 безпекових угод в рамках Спільної декларації G7 на Вільнюському саміті НАТО.

5. ЗАГРОЗА ВТЯГУВАННЯ КНДР У ВІЙНУ. За повідомленням медіа, Північна Корея розглядає можливість направлення на допомогу російським окупантам в Україну військового контингенту будівельних та інженерних сил. ▪ Наразі підтверджень інформації про підготовку до направлення північнокорейських військових в Україну немає, однак, зважаючи на попередній досвід, таку загрозу варто сприймати серйозно. ▪ Росія вербує найманців для війни з Україною з усього світу. В полон Сил оборони регулярно потрапляють громадяни країн Африки, Азії та Латинської Америки. Тому інтерес Москви у залученні військ КНДР очевидний. ▪ Москва цинічно намагається втягнути КНДР у війну проти України, одночасно звинувачуючи Захід у ескалації напруження. ▪ Демократичний світ не повинен пасувати перед альянсом диктатур, які діють швидко, зухвало і не оглядаються на громадську думку та міжнародне право. ▪ Вітаємо рішучість Південної Кореї розпочати співпрацю з Україною у військовій сфері. Саме так потрібно реагувати на погрози шантажистів.

ОРГАНІЗАЦІЮ ПАМ’ЯТКООХОРОННОЇ РОБОТИ НА МІСЦЯХ РОЗГЛЯНУЛИ НА ОБЛАСНОМУ СЕМІНАРІ

Відбувся обласний семінар «Організація пам’яткоохоронної роботи в територіальних громадах Київської області». В ньому взяли учать представники галузі культури районних адміністрацій, територіальних громад, краєзнавці, архітектори, археологи, реставратори.

«Пам’яткоохоронна діяльність у територіальних громадах є актуальною і потребує нашої спільної уваги та зусиль. Культурна спадщина формує ідентичність громади. Охорона пам’яток сприяє соціальній згуртованості, взаєморозумінню та співпраці, що є важливим чинником для розвитку гармонійного та міцного суспільства», – зазначила заступниця голови Київської ОДА Жанна Осипенко.

Під час семінару учасники розглянули роботу над формуванням Державного реєстру нерухомих пам’яток України, щойно виявлені об’єкти культурної спадщини, а також Порядок обліку об’єктів культурної спадщини. Обговорили найбільш важливі теми, що турбують фахівців на місцях.

«Наша область демонструє ефективну та результативну роботу. Ми можемо говорити, що під охороною держави перебуває 2472 пам’ятки. Збереження культурної спадщини сприяє економічному розвитку. Туризм є одним з найважливіших чинників економічного зростання багатьох регіонів. Крім того, культурна спадщина часто є важливим елементом бренду території, що приваблює не тільки туристів, але і інвесторів», – розповів т – ь – т під час семінару т.в.о директора департаменту культури та туризму КОДА Євгеній Самойленко.

Учасники семінару мали змогу поділитися практичним досвідом розвитку пам`яткоохоронної роботи та співпраці.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО ПЕРЕДАВ БІЙЦЯМ ГУР ДВА СЕРТИФІКАТИ НА БУДИНКИ В КОМПЛЕКСІ, ЯКИЙ БУДУЮТЬ НА КИЇВЩИНІ ДЛЯ ВЕТЕРАНІВ

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко передав бійцям ГУР два сертифікати на будинки в комплексі, який будують на Київщині для воїнів-героїв, які внаслідок поранень отримали суттєві фізичні ушкодження.

«На Київщині триває активне будівництво інклюзивного житлового комплексу для воїнів-героїв. Зустрівся з начальником Головного управління розвідки Кирилом Будановим та бійцями ГУР. Передав перші два сертифікати на отримання будинків в цьому комплексі», – розповів Руслан Кравченко.

Будується комплекс за фінансової підтримки благодійного фонду Андрія Засухи та ФК «Колос Ковалівка». Завершити повне облаштування планується до кінця цього літа.

«Найближчим часом такі ж сертифікати передамо ветеранам з 3-ї окремої штурмової бригади, 72 ОМБр імені Чорних Запорожців та 114 бригади ТРО. Наші захисники мешкатимуть тут зі своїми родинами», – додав начальник КОВА.

Наразі в комплексі 56 приватних будинків, площа кожного – 80 квадратних метрів. Все пристосовано для комфортного життя захисників та їхніх родин. В помешканнях триває ремонт, тут встановлять кухонні меблі, облаштують ванну та санвузол. В будинках також буде тераса для відпочинку, поруч невелика земельна ділянка. Тротуари та проїзди облаштовані для вільного пересування містечком.

Також планують облаштувати амбулаторію, дитячі та спортивні майданчики, зони відпочинку, укриття.

Будинки та земельні ділянки будуть передані у власність військовим та їхнім родинам. Після заселення в будинки, ветерани будуть працевлаштовані на одному з місцевих підприємств. Дітей військових до школи та садочка відвозитиме спеціальний автобус, який планують закупити благодійники.

«Подякував бійцям ГУР за надійний захист нашої держави та мільйони збережених життів українців. Кожен з них робить все можливе для того, щоб Україна була незалежною. А наше завдання – зробити все, щоб ті, хто рятує країну ціною власного здоров’я, мали змогу максимально швидко адаптуватися. Вдячний благодійникам, які реалізують такий масштабний важливий проєкт. Це приклад успішної співпраці держави та бізнесу для вирішення гострих соціальних проблем», – додав Руслан Кравченко.

МОЛОДІЖНІ ПРАЦІВНИКИ КИЇВЩИНИ ПРОЙШЛИ ВОРКШОП ЩОДО ОСНОВ СОЦІАЛЬНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ІЗ ЄВРОПЕЙСЬКИМИ ТРЕНЕРАМИ

Чотириденний воркшоп щодо основ соціальної трансформації, оцінки потреб, соціальної згуртованості та діалогів з громадою відбувся для молодіжних працівників Київщини.

Проєкт «Залучення молоді заради демократії» впроваджується українською ГО «Youth Up» у партнерстві з німецькою організацією «Corridors» за фінансової підтримки Федерального бюро Німеччини та реалізовується спільно з Київським обласним молодіжним центром за сприяння Управління молоді та спорту КОВА.

Тренером програми став представник іспанської громадської організації Феліпе Даза та тренерка Олена Ніжельська, яка є представницею ВПО з Луганської області.

Відзначимо, що захід проводився англійською мовою, що також стало чудовою нагодою для учасників удосконалити навички володіння іноземною.

ПОНАД 500 УЧАСНИКІВ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОМУ ЗАХОДІ «АКТИВНІ ПАРКИ – ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ ЗАБІГ»

22 червня у Переяславі відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Активні парки – Переяславський забіг». Понад 500 учасників різного віку успішно подолали дистанції. Це була не лише спортивна подія, а й чудова нагода для спілкування та активного дозвілля.

Охочі мали можливість взяти участь у дитячому забігу на 100 метрів або обрати біг на 5 та 10 кілометрів та пройти скандинавської ходьбою 5 кілометрів. Кожна з цих активностей сприяє підтримці ментального здоровʼя та загального благополуччя.

Події від Активних парків не лише є способом підтримки активного способу життя, але й мають значний вплив на ментальне здоровʼя.

Регулярний біг та ходьба сприяють покращенню концентрації, памʼяті та когнітивних функцій, що також позитивно впливає на психологічний стан.

Організатори заходу: Державна установа «Всеукраїнський центр фізичного здоровʼя населення «Спорт для всіх» за підтримки Міністерства молоді та спорту України та Київської обласної державної адміністрації та за участі Управління молоді та спорту КОДА і Київського обласного центру «Спорт для всіх».

В КИЇВСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦСПРОТИВУ РОЗПОЧАВСЯ ДРУГИЙ 7-МИ ТИЖНЕВИЙ БАЗОВИЙ КУРС

23 червня стартував другий потік базового курсу підготовки населення до нацспротиву. Більше 100 мешканців Київщини впродовж 7 тижнів навчатимуться за 16 напрямами, у тому числі тактичній та вогневій підготовці, тактичній медицині, роботі з БПЛА тощо.

На потоці сформовано три окремі групи: з мешканців Бучанського та Вишгородського районів й спільна група з інших територій. 85% навчань проходитиме в районах проживання учасників.

Заняття відбуваються лише по вихідних. Курс розрахований на цивільних, які працюють.

«Понад 100 мешканців Київщини розпочали свій навчальний шлях разом з нами. Радий бачити, що з кожним потоком кількість охочих тільки збільшується. Наразі в нас 7-8 людей на місце. Всі інструктори Центру мають великий бойовий досвід, це дуже мотивує людей. Серед учасників є навіть хлопці, які після закінчення курсу планують мобілізуватись в ЗСУ. Це не є прямим завданням Центру, але мене особисто дуже надихає», – каже ветеран, директор Київського обласного центру підготовки населення до нацспротиву Володимир Авдєєнко.

Київський обласний центр підготовки населення до нацспротиву розпочав роботу в січні 2024 року. За перше півріччя базову військову підготовку отримали близько тисячі мешканців Київщини.

Всі заняття у Київському обласному центрі підготовки населення до нацспротиву є безкоштовними.

ВИХОВАНЕЦЬ ЦЕНТРУ ОЛІМПІЙСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ КИЇВЩИНИ ВОЛОДИМИР ЛІСОВЕЦЬ – БРОНЗОВИЙ ПРИЗЕР ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ З ПЛАВАННЯ

Україна отримала першу за 18 років медаль на Євро з водних видів спорту у чоловічій естафеті 4х100 м комплексним стилем. Збірна у складі: Олександр Желтяков, Володимир Лісовець, Арсеній Ковальов, Ілля Лінник – бронзові призери чемпіонату.

Українці серед 8 найкращих збірних континенту показали результат 3:33,50 та посіли 3 місце, поступившись командам Австрії та Польщі. Від першого місця наших хлопців відділили лише 0.09с.

Особливість естафети 4х100 м комплексом полягала у тому, що на кожному етапі плавці змагалися у своєму стилі плавання: на спині, брасом, батерфляєм та вільним стилем.

Майже всю естафету Україна очолювала змагання. Олександр Желтяков захопив лідерство для України на другому відрізку свого етапу. Після чого збірна не відпускала першість до останньої передачі естафети.

Втім втримати «золото» Україні не вдалося. На другому відрізку 100 м вільним стилем Ілля Лінник спершу відпустив у відрив австрійця Хайко Гіглера. А на останніх метрах дистанції програв боротьбу за «срібло» представнику Польщі.

Востаннє медаль України на Євро-2006 складу отримував склад Андрія Олейника, Олега Лісогора, Андрія Сердінова та Юрія Єгошина.

Вітаємо представника Київщини та його партнерів по команді, всю збірну та наставника нашого спортсмена – Олександра Фоміна.

КОМАНДА ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ МАН КИЇВЩИНИ ВИБОРОЛА 5 НАЙВИЩИХ НАГОРОД НА «GENIUS OLYMPIAD GLOBAL»

Міжнародний конкурс відбувся у Сполучених Штатах Америки на базі Рочестерського технологічного інституту з 8 по 15 червня 2024 року.

У скарбничці команди юних екологів: гран-прі в категорії «Музика», три срібні медалі в категоріях «Короткий фільм», «Креативне письмо», бронзова медаль в категорії «Креативне письмо».

Вітаємо переможців найбільшої у світі олімпіади екологічних проєктів, володарів найвищих нагород:

ГРАН – ПРІ

– Дар’я Черкас, вихованка Палацу творчості дітей та юнацтва Броварської міської ради, учениця 10 класу Броварського ліцею № 4 ім. C. І. Олійника

СРІБНА МЕДАЛЬ

– Богдан Макаренко, учень 9 класу Бучанського ліцею №4, вихованець гуртка «Мистецтвознавство» КЗ КОР «Мала академія наук учнівської молоді»

СРІБНА МЕДАЛЬ

– Андрій Яцура, учень 9 класу Бучанського ліцею №4, вихованець гуртка «Мистецтвознавство» КЗ КОР «Мала академія наук учнівської молоді»

СРІБНА МЕДАЛЬ

– Уляна Ганчук, учениця Приватного закладу «Міжнародний ліцей «Михаїл» с. Чайки» Бучанського району

БРОНЗОВА МЕДАЛЬ

– Михайло Бех, вихованець Палацу творчості дітей та юнацтва Броварської міської ради, учень 9 класу Броварського ліцею № 7.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРАВООХОРОНЦІВ ЩОДО ПЕРЕВІРКИ ІНФОРМАЦІЇ ПРО МАЙЖЕ 20 МЛН ГРН ЗБИТКІВ НА ВІДНОВЛЕННІ БОРОДЯНКИ

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко на засіданні робочої групи «Прозорість і підзвітність» звернувся до представників правоохоронних органів, які входять до цієї групи, з проханням перевірити інформацію щодо нанесення збитків майже на 20 млн грн, виділених на відновлення Бородянки, та, у разі її підтвердження, розпочати кримінальне провадження. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За зверненням народного депутата Олександра Горобця на засіданні групи «Прозорість та підзвітність» розглянули питання щодо результатів ревізії Бородянської селищної ради аудиторами Держаудитслужби.

Зокрема, аудитори виявили збитків на 19,8 млн грн, які були виділені на відновлення цього населеного пункту. Бородянською селищною радою не підтверджено документально витрати в сумі 14 млн грн, які мали йти на встановлення металопластикових вікон. Вікна були отримані від Департаменту регіонального розвитку КОДА у 2022 році для оперативного відновлення низки об’єктів, на що є відповідні документи. 

«Представники Бородянської селищної ради повідомили, що наразі створена спеціальна група, яка проводить звірку наявності вікон на об’єктах, зокрема на всіх комунальних підприємствах та у багатоквартирних будинках. Наразі вже є підтвердження щодо встановлення вікон на 11 із 14 млн грн, на які до цього селищна рада не мала відповідних документів», – зазначив Руслан Кравченко. 

Аудитори також вказували на те, що вікна були встановлені по завищених цінах.

Бородянська селищна рада направила претензії 18 підрядникам, які були залучені до цього процесу. Із них 2 підрядники добровільно повернули надмірно сплачені їм кошти.

«Сподіваюся, що правоохоронні органи оперативно відреагують на моє звернення та нададуть вичерпну інформацію щодо цього питання. Бородянка – один із населених пунктів, який найбільше постраждав від рук російського агресора. Для відновлення Бородянки залучаємо всі можливі ресурси і вони мають використовуватися ефективно. Намагання нажитися на чужому горі – злочин. І причетні до цього мають бути притягнуті до відповідальності та понести належне покарання», – наголосив начальник Київської ОВА.

КИЇВСЬКА ОДА ТА ТРИ ГРОМАДИ ОБЛАСТІ ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМИ ПРО СПІВПРАЦЮ В СФЕРІ УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНИМ МАЙНОМ У РАМКАХ ПРОЄКТУ SOERA

Київська обласна державна адміністрація, Фастівська міська рада, Макарівська селищна рада, Бишівська сільська рада та ТОВ «Делойт Консалтинг Оверсіз Проджектс» підписали Меморандум про співпрацю.

«Делойт Консалтинг Оверсіз Проджектс» є виконавцем проєкту міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA)

Підписаний меморандум передбачає співпрацю з трьома територіальними громадами Київщини в сфері управління комунальним майном. А саме:

– проведення дослідження з метою виявлення проблематики з управління комунальним майном в територіальних громадах;

– розробку подальшого плану дій, який містить конкретні заходи для покращення управління муніципальною власністю;

– визначення сфер для надання подальшої консультаційної підтримки;

– розробку шаблонів документів (або оновлення документів) з управління активами;

– проведення навчань з управління активами;

– надання стимулюючої підтримки.

РОЗПОЧАВСЯ КОНКУРСНИЙ ВІДБІР НА ПОСАДИ ІНСПЕКТОРІВ СЛУЖБИ ОСВІТНЬОЇ БЕЗПЕКИ: ВОНИ ПРАЦЮВАТИМУТЬ У 94 ШКОЛАХ КИЇВЩИНИ

З нового навчального року в 94 школах Київської області почнуть працювати офіцери служби освітньої безпеки. Раніше поліцейські, які пройшли спеціальне навчання і відбір, працювали у 9 освітніх закладах Київщини.

До проєкту долучаться заклади пʼяти районів Київщини:

Білоцерківський район – 22 заклади загальної середньої освіти;

Бориспільській район – 15 заклади загальної середньої освіти;

Броварський район – 14 заклади загальної середньої освіти;

Бучанський район – 22 заклади загальної середньої освіти;

Фастівський район – 21 заклади загальної середньої освіти.

Наразі розпочався конкурсний відбір на посади інспекторів Служби освітньої безпеки у Фастівській, Боярській, Бориспільській, Вишневій, Гостомельській, Бородянській, Бучанській, Ірпінській, Броварській, Великодимерській та Білоцерківській громадах.

Вимоги до кандидатів:

громадянство України,

вища освіта,

вільне володіння українською мовою, що засвідчується державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою,

знання законодавства.

Для участі у конкурсі необхідно заповнити анкету на сайті https://nabir.np.gov.ua/index.php?r=recruitment/index

Інспектор СОБ буде виконувати правоохоронну, наставницьку і просвітницьку функції, постійно перебуватиме у закріпленій за ним школі під час освітнього процесу, співпрацюватиме із педагогічним колективом та батьківською спільнотою, займатиметься профілактикою правопорушень у закладі освіти та на прилеглій території.

Проєкт  зі створення безпечного освітнього середовища в закладах загальної середньої освіти із залученням Управління організації служби освітньої безпеки стартував 2024 році.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРАВООХОРОНЦІВ ЩОДО ПОРУШЕННЯ ДВОМА ПІДРЯДНИКАМИ ДОГОВОРІВ ПРИ ВІДБУДОВІ У ГОСТОМЕЛІ І БИШЕВІ

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко на засіданні робочої групи «Прозорість і підзвітність» звернувся до правоохоронних органів, які входять до цієї групи, з проханням розпочати кримінальне провадження за ст.191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» щодо двох підрядників, які відбудовували будинок в Гостомелі та дитсадок у Бишеві. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Начальник КОВА наголосив, що підрядники, які порушують умови договору щодо відбудови обʼєктів, мають бути притягнуті до належної відповідальності. Крім того, адміністрація звертається до суду, щоб повернути авансові кошти, використання яких не підтверджено актами виконаних робіт.

«Договори з цими підрядниками будуть розірвані. Щоб люди не ставали заручниками, а обʼєкти не перетворювалися на довгобуди, оголосимо повторні тендери. Обидва підрядники, отримавши аванс, не виконали весь обсяг робіт, передбачений договором та на сьогодні взагалі припинили відбудову обʼєктів. Це питання розглянули разом з правоохоронцями на засіданні робочої групи «Прозорість та підзвітність», – наголосив Руслан Кравченко.  

Перший обʼєкт – капітальний ремонт житлового будинку по вул. Свято-Покровська, 73-Е. Департамент регіонального розвитку КОДА уклав договір з підрядником, той отримав аванс понад 6 млн грн, але вчасно його не повернув. За оцінкою технагляду, підрядник виконав роботи орієнтовно на 2,9 млн грн, однак підтверджуючих документів з його боку немає. Роботи на обʼєкті зупинені. Наразі є ризик, що підрядник не поновить відбудову, зважаючи, що його рахунки арештовані в рамках кримінального провадження.

Департамент КОДА вже звернувся до Бучанської окружної прокуратури щодо необхідності захисту інтересів держави в судовому порядку, шляхом позову до підрядника.

Аналогічна ситуація ще на одному обʼєкті – нове будівництво ясел-садка «Каштан» в селі Бишів Фастівського району. Підрядник отримав від ДРР аванс на 19 млн грн. Незакритим є аванс у сумі 10,8 млн грн – акти виконаних робіт не надані, вчасно кошти також не були повернуті, 3 місяці роботи на обʼєкті не ведуться. Департамент і за цим випадком вже звернувся до Київської обласної прокуратури щодо необхідності позову до суду відносно підрядника з метою захисту інтересів держави.

«Попереджав всіх: виграли тендер, уклали договір – виконуйте його. Гроші держава сплачує, час на виправлення недоліків давали. Але дехто з підрядників думав, що я жартую і закриватиму очі на відверто шахрайські дії. Наживатися на горі людей, так само, як і на інтересах держави не дам! Всі кошти, які виділяються, мають йти виключно за призначенням, а роботи виконуватися якісно і вчасно. Поблажок більше не буде, всі відповідатимуть за законом!» – підкреслив Руслан Кравченко.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО РЕКТОРАМ ЗВО КИЇВЩИНИ: ВСТУП ДО АСПІРАНТУРИ ТА МАГІСТРАТУРИ НЕ МАЄ БУТИ «СХЕМОЮ» УХИЛЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ

У понеділок, 24 червня, у закладах вищої освіти Київщини стартує вступна кампанія до магістратури та аспірантури. Напередодні начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко зустрівся з ректорами закладів вищої освіти області, керівниками правоохоронних органів та обласного ТЦК. 

«Обговорили особливості цьогорічної вступної кампанії, зважаючи на зміни у законодавстві. Разом з ректорами та правоохоронцями маємо не допустити зловживань при проходженні військовозобов’язаними навчання у ВНЗ», – сказав Руслан Кравченко.

Учасники наради детально зосередилися на викликах, які постали перед закладами освіти. На єдиний вступний іспит зареєструвалися понад 8 тисяч осіб, кількість охочих скласти єдине фахове вступне випробування – понад 4 тисячі осіб.

«Тому вимога до всіх одна – неухильне дотримання всіма учасниками процесу законодавства. Щоб вступ до ЗВО не став «схемою» ухилення від мобілізації. Бажання здобувати освіту та підвищувати кваліфікаційний рівень – чудове. Але вступ не має ставати формальністю для отримання переваг», – додав начальник Київської ОВА.

Для проходження тестувань  на Київщині створили 23 тимчасові екзаменаційні центри.  

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: З ПОЧАТКУ ТРАВНЯ КОВА ВЖЕ ВИДІЛИЛА НА ПІДТРИМКУ ВІЙСЬКОВИХ ПОНАД 63 МЛН ГРН

З початку травня для матеріально-технічного забезпечення наших військових формувань Київська ОВА вже виділила понад 63,4 млн грн. Про це під час брифінгу повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Зокрема, кошти підуть:

32 млн грн для  72-ої  ОМБР імені Чорних Запорожців для придбання комплексів РЕБ, засобів зв’язку та дронів різного типу

7 млн грн для 43 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Тараса Трясила на комплекси РЕБ

5,5 млн грн для першої бригади Нацгвардії «Буревій» на придбання комплексів РЕБ

4 млн грн для четвертої бригади Нацгвардії «Рубіж» на придбання комплектів радіостанцій

5 млн грн для Окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького на комплекси РЕБ, засоби звʼязку та дрони

5,5 млн грн для сил ССО на спецтранспорт

«Загалом у цьому році вже виділено з бюджету Київської області на безпеку і оборону понад 200  млн грн. Минулого року бюджетні видатки на потреби сил оборони склали майже 430 мільйонів гривень», – розповів Руслан Кравченко.

Окремо активно до допомоги долучаються райони та громади Київщини. Забезпечують захисників транспортом, паливом, такмедом та іншими необхідними речами, на які отримують відповідні запити.

«Ми не зупиняємося і продовжуємо підтримувати наші сили оборони в забезпеченні їхніх потреб. Окремо хочу подякувати всім підприємцям, які чесно сплачують податки в бюджет Київської області. Ваші податки – частина міцної броні нашої країни. Дякую нашим захисникам і захисницям за силу тримати окупанта і давати гідну відсіч!» – додав Руслан Кравченко. 

ДЕРЖАРХІВ ОБЛАСТІ ОЦИФРУВАВ 6700 КАРТ ТА КРЕСЛЕНЬ У РАМКАХ ПРОЄКТУ «КАРТИ КИЇВЩИНИ: 1792-1932 РР. ЦИФРОВИЙ КОНТЕНТ»

Державний архів Київської області до Дня Конституції урочисто презентував свій проєкт «Карти Київщини: 1792-1932 рр. Цифровий контент». Він реалізований за підтримки #WorldМonumentsFund та Міжнародного альянсу із захисту спадщини в зонах конфлікту ALIPH Foundation.

У рамках проєкту оцифровано 6700 карт та креслень –   це 95 % від загальної кількості карт, які зберігаються в державному архіві.

Представлені карти охоплюють період XVIII-XX століть. Серед них – карти та плани Київського намісництва та губернії, окремих повітів та населених пунктів; плани м. Києва, його передмість, кварталів, вулиць і площ; карти інших міст – Бердичева, Богуслава, Василькова, Звенигородки, Канева, Липовця, Радомисля, Сквири, Таращі, Умані, Черкас та Чигирина.

Серед планів м. Києва та його околиць значний інтерес для дослідників становлять плани та креслення будівель Університету Св. Володимира (за проєктом В.І. Беретті), Анатомічного театру (за проєктом О.В. Беретті), Київського комерційного інституту (за проєктом В.О. Осьмака), Першої Київської гімназії, Інституту шляхетних дівчат, Жіночої торгівельної школи імені П. Терещенка, Київського військового госпіталю, Межигірської фаянсової фабрики; плани Києво-Печерської лаври, Київської фортеці, корпусів Кирилівських богоугодних закладів; проєкти Київського оперного театру, пам’ятника князю Володимиру Великому; план дачі дійсного статського радника В.О. Караваєва.

Запрошуємо до перегляду та ознайомлення з цифровим контентом на сайт Державного архіву Київщини http://surl.li/pkrraw

КИЇВЩИНУ ВІДВІДАЛА ПРЕЗИДЕНТКА СЛОВЕНІЇ

Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар 28 червня відвідала Київщину.  Разом із начальником Київської ОВА  Русланом Кравченком вона побувала на місці масового захоронення мирних жителів, убитих російськими військовими під час окупації міста, біля Храму Святого Апостола Андрія Первозванного у Бучі.

«Символічно, що саме в День Конституції України під час свого робочого візиту вона відвідала Бучу. Місто, яке пройшло через справжнє пекло російської агресії. Місто, яке асоціюється з масовими злочинами окупантів та яке знає справжню ціну незалежності та свободі», – повідомив на сторінці у Facebook начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Він зазначив, що Україна прагне,  щоб воєнні злочинці були покарані.

«Переконаний, що з нами солідарний у цьому весь цивілізований світ. Якщо закривати очі на такі злочини, то вони неодмінно будуть повторюватися. Ми прагнемо справедливості. Бо ніхто не може позбавляти людей життя, обмежувати їх права та свободи.  Агресор має відповісти за злочини проти людяності», – підкреслив Руслан Кравченко.

Начальник Київської ОВА подякував пані Наташі Пірц Мусар та всьому народові Словенії за підтримку України на шляху до Перемоги.

КИЇВСЬКА ОДА РОЗПОЧИНАЄ НАБІР НА НАВЧАННЯ ГІДІВ ДЛЯ РОБОТИ НА МІСЦЯХ ПАМʼЯТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НА КИЇВЩИНІ

Київська ОДА в рамках проєкту «Київщина. Місця пам’яті» розпочинає набір на навчання гідів із роботи на місцях памʼяті російсько-української війни на Київщині. Про це під час брифінгу повідомила заступниця голови Київської ОДА Жанна Осипенко.

«Київська область має особливе значення для української та світової пам’яті подій російсько-української війни. Ми прагнемо розповісти про справжнє обличчя агресора та героїчний спротив українського народу. Наша мета – підготовка кваліфікованих фахівців, які зможуть надати відвідувачам змістовну, достовірну інформацію про трагічні події війни на Київщині», –підкреслила Жанна Осипенко.

Взяти участь у навчанні можуть гіди, які мають досвід роботи з туристами, історики, краєзнавці, волонтери, які бажають долучитися до роботи з місцями памʼяті, психологи та інші фахівці, які зацікавлені в даному проекті.

Курси складатимуться з онлайн та офлайн занять, тренінгів, навчально-методичних екскурсій та завершаться тематичними іспитами. Програма поділяється на теоретичну та практичну частини.

Навчання триватиме 4 тижні: з 08 липня по 02 серпня 2024 року. За результатами учасники отримають сертифікат про успішне завершення курсу.

Для участі необхідно заповнити анкету: https://forms.gle/Pfh1s9iJpomQWi3k7

«Плануємо підготувати 20 кваліфікованих гідів, які зможуть провести відвідувачів місцями нашого героїчного спротиву. Ми очікуємо збільшення кількості людей, які відвідують маршрути пам’яті Київщини, підвищення обізнаності про трагічні події російської агресії та їх наслідки, виховання у молоді почуття патріотизму та відповідальності за майбутнє України», – розповіла заступниця голови КОДА.

Проєкт з курсової підготовки гідів реалізується Департаментом культури та туризму Київської обласної державної адміністрації у партнерстві з Громадською спілкою «Всеукраїнська асоціація гідів».

Нагадаємо, що Проєкт «Київщина. Місця пам’яті» – масштабний та соціально значущий, покликаний сприяти збереженню пам’яті про трагічні події, що відбувалися на території Київщини у період від початку повномаштабного вторгнення, та інформувати світ про жахливі наслідки цієї агресії.

  • Відбудова Київщини

ВІДБУДОВА КИЇВЩИНИ: У БРОВАРСЬКОМУ РАЙОНІ ТРИВАЄ КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ НАЙБІЛЬШОГО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ БАРИШІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

У Київській області триває відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок російської військової агресії. Зокрема, активно відбудовуються заклади освіти, серед яких — ліцей імені Миколи Зерова у Баришівці. Цей ліцей є одним із найбільших закладів загальної середньої освіти у громаді та налічує майже 950 учасників освітнього процесу.

У березні 2022 року будівлю ліцею було значно пошкоджено вибуховою хвилею під час ракетної атаки. Через отримані ушкодження здійснювати повноцінне очне навчання у закладі стало неможливо. Саме тому освітній процес протягом 2023 та 2024 років відбувався у змішаному форматі потижнево у приміщенні, яке розташоване поруч.

Наразі триває відновлення пошкодженого закладу коштом Європейського інвестиційного банку. Замовником робіт є департамент регіонального розвитку Київської ОДА.

Відповідно до розробленого проєкту в будівлі відремонтують дах, проведуть ремонт внутрішніх приміщень з подальшим оздобленням, встановлять двері, відновлять системи опалення, водопостачання, електропостачання та каналізації. Також підрядник проведе ремонт підвального поверху та облаштує в ньому протирадіаційне укриття подвійного призначення.

Крім того, підрядник відновить благоустрій — замінить покриття на території, встановить огородження та нові сходи з пандусом. Всі роботи будуть виконані з урахуванням вимог безбар’єрності та інклюзивності.

Наразі будівельники вже демонтували зруйновані конструкції та провели підготовчі роботи для капітального ремонту.

Після завершення відновлення учасники освітнього процесу зможуть повернутись до повноцінного очного навчання в стінах свого ліцею. На період проведення ремонтних робіт учні будуть навчатися на базі інших закладів освіти Баришівської селищної ради.

ВІДНОВЛЕННЯ КИЇВЩИНИ: У РЖИЩЕВІ БУДУЮТЬ НОВЕ УКРИТТЯ НА ТЕРИТОРІЇ ГІМНАЗІЇ «ГАРМОНІЯ»

На Київщині триває облаштування споруд для захисту цивільного населення та здобувачів освіти. Зокрема, в Обухівському районі будують нове протирадіаційне укриття в Ржищівській гімназії «Гармонія», яке розраховане на одночасне перебування 250 осіб. Роботи виконуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Замовником є Департамент регіонального розвитку Київської ОДА.

Наразі підрядник вже завершив всі підготовчі роботи. Крім того, будівельники виконали 100% земляних робіт, облаштували гідроізоляцію та завершили монтаж арматурного каркаса з підсиленням, який буде основою фундаменту. Наразі триває встановлення опалубки, після чого фахівці розпочнуть армування другого шару бетонної основи.

Відповідно до проєкту нове укриття буде подвійного призначення. Тут передбачено облаштування чотирьох окремих кімнат, які будуть використовуватися не лише як сховище, але й для навчання дітей. У мирний час тут зможуть проводити різноманітні гуртки, секції та позакласні заходи. Будівництво виконується з урахуванням всіх вимог безбар’єрності як всередині приміщень, так і зовні.

Сьогодні опорний заклад освіти «Ржищівська гімназія «Гармонія» відвідує 224 дитини. Через відсутність укриття вихованці гімназії навчаються у дві зміни. В якості сховища здобувачі освіти використовують іншу споруду цивільного захисту, але вона не дозволяє здійснювати освітній процес безпосередньо в укритті.

Нова захисна споруда дозволить проводити освітній процес для всіх учнів гімназії очно в одну зміну. Також укриття буде використовуватись для вихованців Ржищівської ДЮСШ.

ЯК ОРГАНАМ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ ОРГАНІЗУВАТИ СТАЖУВАННЯ МОЛОДІ: НОВИЙ СЕРІАЛ НА ДІЯ.ОСВІТА   «Організація стажування молоді в органах публічної влади» — новий освітній серіал на Дія.Освіта для публічних службовців, що допоможе ефективно залучити молодих спеціалістів до роботи в органах місцевого самоврядування. «Мінцифри готує лідерів нового покоління, які стануть рушійною силою цифрових трансформацій та кваліфікованими кадрами для державної служби, зокрема проект CDTO Campus. Новий освітній серіал на Дія.Освіта є чудовим доповненням до таких більш поглиблених програм і допоможе налагодити ефективну взаємодію між органами державної служби та молоддю, що бажає зробити перший крок до публічної служби», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан.   Освітній серіал містить 4 серії, під час яких експертки у сфері молодіжної роботи та публічної служби розповідають про покроковий алгоритм створення дієвої програми стажування. Також глядачі дізнаються про:   інструменти залучення молоді; організацію процесу стажування; оцінку ефективності програми стажування молоді; принципи рівності та інклюзивності в процесах залучення й рекрутингу; побудову бренду роботодавця. «Залучення молодих спеціалістів до роботи в органах місцевого самоврядування є важливою умовою для ефективного, інноваційного та стійкого розвитку громад. Програми стажування — дієвий інструмент, що заохочує молодь обирати саме такий кар’єрний шлях. Тому Агентство активно підтримує програми стажування. Молоді кадри є ресурсом для зміцнення місцевого самоврядування. Молодеча енергія та ініціативність важливі для побудови сильної і ефективної системи управління на місцевому рівні. Так ми забезпечимо безперервність, стабільність та наступність в управлінні місцевими громадами», — висловила переконання Голова НАДС Наталія Алюшина.   Освітній серіал уже доступний на платформі Дія.Освіта: https://osvita.diia.gov.ua/courses/organising-internships-in-public-authorities   «Ми віримо, що, підтримуючи разом з партнерами програму стажування та сприяючи розвитку потенціалу молоді, не лише посилюємо спроможності публічної служби, а й робимо внесок у сталий розвиток країни та зміцнення її стійкості. Наше завдання — уможливити активну участь молоді, сприяти розвитку навичок громадянської участі та лідерства в її середовищі», — зазначив постійний представник UNDP в Україні Яко Сільє.   Довідково   Освітній серіал «Організація стажування молоді в органах публічної влади» створено з ініціативи Національного агентства України з питань державної служби у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та UNDP в Україні та за фінансування Міністерством закордонних справ Данії для Дія.Освіта.     ЕЛЕКТРОННИЙ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ: ОТРИМУЙТЕ В ЦНАПІ ЗА 15 ХВИЛИН Військовозобов’язані, призовники та резервісти, отримуйте в ЦНАПах електронний військово-обліковий документ, коли уточнюєте персональні дані. Він має таку саму юридичну силу, як і в паперовій формі, за наявності QR-коду. Сервіс безоплатний, вся процедура триває до 15 хвилин. Документ має термін дії 1 рік з моменту формування. Його можна роздрукувати самостійно за допомогою застосунку Резерв+ або звернутися до адміністратора ЦНАПу чи ТЦК. Електронний військово-обліковий документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів наявна вся необхідна інформація про людину. Документ містить такі відомості: персональні дані заявника; окремий номер запису в ЄДРПВР; відомості ВЛК; військове звання і військову спеціальність; відомості про військовий облік тощо. Перевіряється документ завдяки QR-коду. Якщо дані не відповідають тим, що містяться в реєстрі, військово-обліковий документ вважається недійсним. Отримуйте державні послуги швидко, зручно й надійно. ЯК СКЛАСТИ ТЕОРЕТИЧНИЙ ІСПИТ У СЕРВІСНОМУ ЦЕНТРІ МВС З початку року сервісні центри МВС провели понад 291 тисячу теоретичних іспитів, з них 34 тисячі за самопідготовкою. 34% кандидатів у водії, які самостійно підготувалися, складають теоретичний іспит з першого разу. У кандидата у водії є два варіанти, як освоїти теоретичну частину: в акредитованій автошколі чи самостійно.  Якщо майбутній керманич освоює матеріал самостійно, він повинен вивчити правила дорожнього руху та інші питання згідно Типової навчальної програми підготовки та перепідготовки водіїв. Можна скористатися онлайн-тренажером для перевірки знань правил дорожнього руху. Онлайн-тренажер містить всі питання, що будуть на теоретичному іспиті у сервісному центрі МВС. Програма дозволяє вивчати матеріал по темам. Також можна потренуватися в режимі реального іспиту: дається 20 запитань, які потрібно пройти за 20 хвилин. Якщо людина неправильно відповіла, можна подивитися відповідь. Це допоможе краще засвоїти теоретичну частину на конкретних прикладах із екзаменаційних білетів.  Після цього готуємося складати теоретичний іспит. Для цього спочатку потрібно взяти талон на складання теоретичного іспиту онлайн через е-запис або в терміналі сервісного центру МВС. З собою потрібно мати паспорт з відміткою про реєстрацію  місця проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків та медичну довідку, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії. Прийти варто за 15 хвилин до вказаного часу у талоні. Якщо майбутній водій готувався до іспиту за самопідготовкою, про це потрібно повідомити адміністратора.   Іспит проводиться у спеціально обладнаному класі. Комп’ютери захищені програмою DLP, що унеможливлює сторонній доступ. Перед початком та протягом іспиту кандидат у водії проходить перевірку за допомогою системи Face ID. У приміщенні встановлені відеокамери. Тому отримати підказку чи підглянути відповідь неможливо.    За 20 хвилин потрібно дати відповідь на 20 запитань, допускається лише 2 помилки.  Якщо не склали теоретичний іспит, то наступна спроба скласти буде можлива не раніше, ніж через 10 днів. Цей час виділяється для того, щоб кандидат у водії міг краще підготуватися. У майбутніх кермувальників є необмежена кількість спроб для складання теоретичного іспиту.  У разі успішного складання теоретичної частини іспиту, майбутні водії звертаються до будь-якого акредитованого навчального закладу та розпочинають практичне навчання. Після успішного складання практичного іспиту в автошколі, майбутній кермувальник складає іспит у сервісному центрі МВС та отримує посвідчення водія. Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію читайте на сайті. СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ, ШЛЮБ, РОЗЛУЧЕННЯ ТА ЗМІНУ ІМЕНІ В ДІЇ: ДОЛУЧАЙТЕСЯ ДО БЕТА-ТЕСТУ Скоро свідоцтва про народження дитини, шлюб, розлучення та зміну імені у Дії підтягуватимуться автоматично. Достатньо авторизуватися в застосунку — і вони з’являться серед переліку документів в обох партнерів чи батьків дитини. Тож не доведеться носити із собою паперові свідоцтва чи тривожитися, що забули або загубили. Документи в Дії завжди під рукою. Свідоцтва про шлюб / розлучення, зміну імені знадобляться, коли влаштовуєтесь на роботу, підтверджуєте зміну прізвища або оформлюєте пільги. Про народження дитини — при влаштуванні в садочок чи школу, оформленні закордонного паспорта або пільг. Раніше, щоб додати свідоцтво про народження в Дії, потрібно було вручну вводити серію й номер документа. Найближчим часом документ дитини підтягуватиметься автоматично за РНОКПП батьків. Тестуйте першими оновлений сервіс, якщо ви: громадяни України віком 14+; маєте верифікований податковий номер. Крім того, оновлені документи також будуть доступні для батьків дорослих дітей, старших за 18 років. А ще — для батьків-усиновлювачів та батьків, які змінили прізвище. Наприклад, якщо мама змінила прізвище після отримання свідоцтва. Зверніть увагу, свідоцтва про народження дитини, шлюб, розлучення та зміну імені підтягуються автоматично, якщо про них є інформація в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. Долучайтеся до бета-тесту за посиланням та першими перевіряйте, як працюють оновлені документи. Менше часу з паперовою рутиною — більше часу з рідними. Послуга реалізовується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством юстиції України за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВКУСИЛА ТВАРИНА Отримати безоплатну меддопомогу, якщо вкусила тварина, може кожен. Для цього потрібно звернутися до медзакладу, який надає антирабічну допомогу. Де шукати такі заклади і чи дійсно роблять “40 уколів у живіт” – дивіться в інфографіці: https://koda.gov.ua/shho-robyty-yakshho-vkusyla-tvaryna/  
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support