English English Українська Українська

«Автошколи для осіб з інвалідністю»: 1 рік успішної реалізації

Золочівської сільської ради


«Автошколи для осіб з інвалідністю»: 1 рік успішної реалізації

Дата публікації: 05.08.2024

Країна без бар’єрів. Рівні можливості всім і всюди. Доступність державних послуг для усіх відвідувачів. На цих постулатах базується проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю». 

Рівно рік тому, 6 липня, цей проєкт було презентовано заступницею Міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко разом із першою леді Оленою Зеленською. Мета проєкту полягає у створенні ефективної та комфортної системи адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх можливостей та потреб.

Флагманський проєкт МВС реалізується у рамках ініціативи «Без бар’єрів» і функціонує на базі відомчих закладів вищої освіти МВС. До навчання можуть приступити люди з інвалідністю, які прагнуть вперше отримати посвідчення на право керування транспортним засобом категорій В і С1, або ж ті, хто потребують перенавчання.

«Сервісні центри МВС взаємодіють з автошколами на базі навчальних закладів системи МВС. Це потужна платформа можливостей для кожного і кожної, хто має бажання отримати посвідчення водія, а також перенавчитися. Автошколи — проводять навчання, а сервісні центри МВС — екзаменацію», — розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

За рік роботи від запуску «Автошколи для осіб з інвалідністю» пройшли навчання та отримали посвідчення водія категорії В вже 76 осіб. Також вже навіть є два випускники проєкту, які успішно склали практичні іспити на категорію С1 і вже керують вантажівками з новим посвідченням. Бути мобільним і вміти керувати автівкою людям з інвалідністю — це пріоритетне завдання.

Спочатку проєкт був впроваджений у 5 перших автошколах, що відкрилися на базі закладів освіти системи МВС: у Києві, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Львові та Дніпрі. Згодом його було розширено. Додано ще 2 міста — Кривий Ріг та Одесу. Загалом, у 7 населених пунктах люди з інвалідністю можуть розпочати своє навчання для опанування навичок керування транспортним засобом.

В автошколах для осіб з інвалідністю можна опанувати автотранспорт категорії В і С1 з ручним керуванням. Навчання проходить в інклюзивних групах, індивідуально та за зручним графіком.

Сервісні центри МВС роблять усе можливе, аби кожен відвідувач мав безперешкодний доступ до державних послуг. Класи для теоретичних іспитів максимально адаптовані для потреб людей з інвалідністю, а також переобладнано автівки для складання практичних іспитів. На сьогодні, сервісні центри МВС мають 5 переобладнаних мультифункціональних автомобілів для складання практичного іспиту особам з інвалідністю, які було закуплено в 2023 році. Планується закупка ще 5 таких автомобілів до кінця 2024 року. Також біля кожного нашого закладу є пандус і кнопка виклику адміністратора, аби маломобільні категорії людей могли з легкістю завітати до нас.

Будуємо інклюзивну країну разом. Де свобода, комфорт і безпека пересування будуть не привілеєм, а доступною можливістю для усіх. 

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support