English English Українська Українська

Рекомендації в разі радіаційної загрози при можливій аварії на ЗАЕС

Золочівської сільської ради


Рекомендації в разі радіаційної загрози при можливій аварії на ЗАЕС

Дата публікації: 27.06.2023

У МОЗ розповіли про рекомендації в разі радіаційної загрози при можливій аварії на ЗАЕС!

Перше правило безпеки у будь-якій надзвичайній ситуації – зберігайте спокій Загроза була, є і буде, аж поки ми остаточно не переможемо. Втім, треба бути готовими. Завжди і до всього. Тому ділимося з вами основними правилами безпеки при радіаційній небезпеці.Читайте і поширюйте, але не панікуйте! Не підігравайте ворогові.

Отже, що робити у разі радіаційної аварії:

1️⃣

Перебувайте в укритті (приміщенні)

?

Тримайтеся подалі від стін та даху.

?

Залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей.

?

Зачиніть та ущільніть всі отвори (скотчем, змоченою тканиною)

?

Вимкніть системи вентиляції ( кондиціонера, рекуператори, обігрівачі)

?

Не виходьте з укриття, допоки не буде інших вказівок від органів влади.

2️⃣

Слідкуйте за офіційними джерелами інформації!

?

Користуйтеся інформацію від ДСНС, поліції та місцевої влади.

?

Увімкніть телебачення або радіо.

3️⃣

Знезаразьте себе!

?

Обережно змініть перший шар одягу.

?

Герметично запакуйте одяг та тримайте його подалі від людей та домашніх тварин.

4️⃣

Помийтесь, якщо є така можливість!

?

Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем.

?

Не використовуйте кондиціонерів, щоб не закріпити радіаційний матеріал.

?

Не тріть та не дряпайте шкіру, щоб радіаційний матеріал не потрапив у рану.

?

Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. Якщо немає доступу до води, скористайтеся вологими серветками або вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки та обличчя, протріть повіки, вії та вуха.

5️⃣

Одягніть чистий одяг!

?

Допоможіть вашим рідним та близьким виконати дії зазначені вище. За можливості, робіть це в рукавичках та в масці або в респираторі!P.S.

Йодна профілактика потрібна ЛИШЕ у випадку аварії, яка ВІДБУЛАСЬ. Йодид калію токсичний для організму та «не працює» наперед. Тому ще раз: не панікуйте та не робіть необдуманих кроків.

Також, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки долучився до проєкту “Довідка.Інфо” Центру стратегічних комунікацій та інформаційної політики Міністерства культури та інформаційної політики України.Проєкт започаткований з метою розширення обізнаності громадян у найбільш гострих питаннях сьогодення та спростування фейків. “Довідка.Інфо” містить 10 інформаційних блоків. Блок “Як врятуватись від “брудної бомби”, ядерної атаки чи аварії на АЕС” підготовлений за участю фахівців ДНТЦ ЯРБ, у ньому детально розписані дії, яких слід вжити у випадку ядерної чи радіаційної загрози. Зокрема, надана доступна інформація про те, що першочергово слід вчинити, якщо ядерний вибух застав вас в дорозі, приміщенні чи на вулиці, як надати першу допомогу постраждалому, як розрізнити симптоми радіаційного ураження, що їсти/пити тощо.

✅

Аби бути поінформованим і лихо не застало вас зненацька, рекомендуємо ознайомитися із простими правилами виживання у разі ядерної чи радіаційної загрози.https://bit.ly/3RAIzo8

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support