English English Українська Українська

Роковини Чорнобильської трагедії.

Золочівської сільської ради


Роковини Чорнобильської трагедії.

Дата публікації: 26.04.2020

34 роки тому, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, внаслідок якого виникла пожежа, що охопила дах третього енергоблоку. Не втрачаючи ні хвилини на місце аварії прибули пожежні. З вогнем боролись до 5 години ранку. Однак, у середині самого четвертого блоку пожежу вдалося ліквідувати лише 10 травня… Радіоактивна хмара, яка утворилась внаслідок вибуху та пожежі накрила території сучасної України, Білорусі, Росії, радіація дісталась і до багатьох віддалених він нас європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії… За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.
Чорнобильська катастрофа призвела до колосальних людських жертв. Нагадує про себе своїми наслідками та кількістю онкологічних захворювань в Україні і зараз! Однак, масштаби аварії могли б бути значно гіршими, аби не відвага й самопожертва сотень тисяч ліквідаторів. Ці люди ціною власного здоров’я, а подекуди й життя, виконували свій обов’язок й захищали людство від розповсюдження радіації, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду.
На жаль, багато хто з ліквідаторів вже давно відійшов у вічність. Велика шана та низький уклін усім тим, хто ціною власного життя подарував майбутнє мільйонам українців.
Разом з цим, хочемо щиро подякувати всім героям-ліквідаторам, котрі сьогодні поруч з нами! Бажаємо Вам міцного здоров’я, мирного неба та щасливого довголіття. Ваш подвиг неоціненний, він ніколи не буде забутий!
В Гнідині зареєстровано 42 жителі, котрі мають статус ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:
Абаньшин Микола Семенович
Білойван Микола Михайлович
Босий Павло Михайлович
Ваганов Анатолій Володимирович
Войтенко Євген Олександрович
Галатенко Володимир Володимирович
Гелевешко Михайло Васильович
Глей Михайло Васильович
Гойстер Володимир Олексійович
Гриб Микола Олексійович
Дерелюк Жанна Володимирівна
Дерелюк Іван Іванович
Дзюба Василь Михайлович
Качан Олег Вікторович
Качан Пелагея Степанівна
Кашин Микола Васильович
Кецько Володимир Васильович
Клименко Валентина Миколаївна
Клименко Анастасія Гаврилівна
Комендяк Олександр Петрович
Маринченко Анатолій Андрійович
Маринченко Марія Трифонівна
Мельничук Антоніна Володимирівна
Мельничук Георгій Данилович
Набоченко Анатолій Іванович
Набоченко Сергій Володимирович
Ніколаєнко Лідія Миколаївна
Олексійчук Надія Семенівна
Онищенко Олександр Федорович
Пархоменко Микола Юрійович
Помазкін Олександр Миколайович
Попенко Тарас Григорович
Придиба Олександр Федорович
Примак Світлана Миколаївна
Ронський Віктор Іванович
Сапожкова Єва Миколаївна
Тригуба Оксана Володимирівна
Трохимчук Віктор Васильович
Чирик Віктор Васильович
Шаповалов Юрій Володимирович
Яременко Віталій Іванович
Яременко Леонід Володимирович

ДЯКУЄМО ВАМ!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support