English English Українська Українська

До уваги майбутніх пенсіонерів!

Золочівської сільської ради


До уваги майбутніх пенсіонерів!

Дата публікації: 14.05.2020

У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Київській області обслуговується понад 555 тисяч отримувачів пенсій. У першому кварталі 2020 року їм виплачено 5 млрд. 386 млн. грн. Слід зазначити, що пенсіонери Київщини свої пенсії отримують вчасно та в повному обсязі.

Кошти на виплату пенсій надходять до Пенсійного фонду України з наступних джерел: від сплати юридичними та фізичними особами страхових внесків, відшкодування підприємствами коштів на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого роботодавцями, відсотків банку за користування тимчасово вільними коштами, сплати збору з купівлі нерухомості, транспортних засобів та ін.

В області планове завдання по надходженню коштів від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій та інших надходжень у I кварталі 2020 року складало 42 млн. 218 тис. грн., фактично надійшло 32 млн. 940 тис. грн. Причиною невиконання є зростання перед Головним управлінням заборгованості з відшкодування пільгових пенсій. Зокрема, у першому кварталі з’явилось два нових боржники, які на сьогодні є бюджетоутворючими для Київської області: Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» та Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

Тому питання погашення заборгованості є одним з найбільш проблемних та актуальних питань в роботі Головного управління. Найбільші боржники Київщини:

  • Публічне акціонерне товариство «Київметробуд» – 66 млн. грн., зареєстроване в селі Чайки, Києво-Святошинського району.
  • Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» – 41 млн. грн., зареєстроване у місті Славутич.
  • Державне підприємство «Завод порошкової металургії» – 31 млн. 200 тис. грн., зареєстроване у місті Бровари.
  • Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» – 7 млн. грн., зареєстроване в місті Чорнобиль.
  • Державне підприємство «Племінний завод «Плосківський» – 2 млн. 200 тис. грн., зареєстроване в селі Плосківське, Броварського району.
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Київхімременерго-БЛП» – 2 млн. 170 тис. грн., зареєстроване в місті Борисполі.
  • Державне підприємство «Триліський спиртовий завод» – 1 млн. 600 тис. грн., зареєстроване в селі Триліси, Фастівського району.
  • Комунальне некомерційне підприємство «Славутицька міська лікарня» – 857 тис. грн., зареєстроване в місті Славутич.

З метою погашення заборгованості, відповідно до норм чинного законодавства, Головним управлінням щоквартально подаються позови до суду про стягнення боргу з підприємств-боржників. Після задоволення позовних вимог, органи Державної виконавчої служби накладають арешт на рахунки боржника, що блокує роботу підприємства.

Відповідно до діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України. Але слід заначити, що у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувались нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати. Отже, заборгованість зі сплати страхових внесків позбавляє працівників пенсій у майбутньому.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support