English English Українська Українська

ЦВК та МВС України вчергове скоординували спільні дії для проведення чесних і демократичних виборів

Золочівської сільської ради


ЦВК та МВС України вчергове скоординували спільні дії для проведення чесних і демократичних виборів

Дата публікації: 21.10.2020

З наближенням дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року спостерігається підвищення градусу політичної боротьби, що, на жаль, доволі часто має ознаки порушення виборчого законодавства. З цього приводу 21 жовтня 2020 року в Міністерстві внутрішніх справ України відбулася селекторна нарада, в якій взяла участь член Центральної виборчої комісії Ірина Єфремова.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, під головуванням якого проходив захід, зокрема, повідомив, що з 21 жовтня по 1 листопада всі структури МВС переводяться на посилений варіант несення служби, який, в першу чергу, полягатиме в охороні виборчих дільниць і громадського порядку навколо них. Це пов’язано з тим, що на дільниці вже надійшла перша частина виборчої документації: уточнені списки виборців, за якими відбудеться голосування 25 жовтня, а також розпочато передачу виборчих бюлетенів.

Як зазначила з цього приводу член ЦВК І. Єфремова, відповідно до цих списків, загалом на місцевих виборах матимуть право проголосувати 28 мільйонів 622 тисяч виборців. “Якою ж буде явка, стане  відомо лише в день виборів”, – додала вона.

– Ми з вами розуміємо, що в день голосування необхідно бути готовими до будь-яких “сюрпризів”. Адже, на жаль, порушення виборчого законодавства можуть відбутися як з боку виборців, так і з боку недобросовісних членів виборчих комісій. Вони гіпотетично, але можуть спробувати своїми діями або бездіяльністю внести деструктив в роботу ДВК. У зв’язку з цим я хочу нагадати, щоб на місцях знали, що якщо член комісії залишає роботу та йде з дільниці без поважної причини, це потенційно може призвести до відсутності кворуму під час  засідання цієї комісії. Так, Центральна виборча комісія має змогу до суботи здійснити заміну за поданням суб’єктів виборчого процесу – партії, і 5 днів з моменту голосування. Але у разі порушення статті 157 Кримінального кодексу України, ми разом маємо звертати на це увагу. Тому члени ДВК повинні пам’ятати про передбачену кримінальну відповідальність за перешкоджання реалізації виборчих прав громадян”, – наголосила І.Єфремова.

Також член ЦВК акцентувала увагу на тому, що особливо прискіпливо необхідно спостерігати за тим, щоб не зірвали підрахунок голосів: “Іноді цей процес затягується на 3, 4, а то й 5 днів. Людина інколи посилається на надмірну втому і дозволяє собі неприпустиме – залишає дільницю і йде відпочивати. Тому я змушена ще раз наголосити, що жоден член комісії не може дозволити собі порушувати закон і повинен зробити все для того, щоб кожен виборець міг реалізувати своє виборче право, а за підсумками волевиявлення – був на 100 % переконаний у правильності зарахування відданого голосу”.

Своєю чергою голова Національної поліції Ігор Клименко наголосив, що вже сьогодні правоохоронці приступили до виконання завдань. Під охорону вже взято 1340 територіальних виборчих комісій із залученням 2729 поліцейських. “А вже завтра, 22 жовтня, беремо під охорону дільничні виборчі комісії. Крім того, поліція продовжує роботу по документуванню правопорушень на всіх етапах виборчого процесу. Лише за минулу добу зафіксовано 314 заяв і повідомлень. Усього ж із 5 вересня територіальні органи Нацполіції зареєстрували 6185 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом.  За результатами їх розгляду складено 1436  протоколів про вчинення адміністративних правопорушень та розпочато 475 кримінальних проваджень», – сказав він. 

Частина таких повідомлень надходить і до ЦВК. З цього приводу Комісія звертає увагу всіх суб’єктів виборчого процесу, що у випадку виявлення фактів, що можуть містити ознаки порушення виборчого законодавства, за які передбачена кримінальна або адміністративна відповідальність, варто одразу звертатись до правоохоронних органів задля належної фіксації таких фактів та оперативного припинення можливих порушень.

Між  Комісією і правоохоронними органами України налагоджено тісну співпрацю, спрямовану на запобігання порушенням виборчого законодавства (превентивні заходи), оперативне реагування на виявлені порушення, недопущення порушень виборчих прав громадян, а також на забезпечення дотримання встановлених законодавством України принципів і засад виборчого процесу.

  Як зазначив Голова Комісії Олег Діденко, для того, щоб вибори були чесними, недостатньо лише їх належної організації з боку виборчих комісій. Надзвичайно важливим є оперативне та ефективне реагування на виявленні порушення виборчого законодавства, що є сферою компетенції правоохоронних органів і, в першу чергу, – Національної поліції України. І саме злагоджена робота всієї системи компетентних державних органів, активність офіційних спостерігачів та громадян, повідомлення про порушення виборчого законодавства, особливо ті, що містять ознаки злочинів та оперативне реагування на такі порушення, невідкладне припинення протиправних дій є важливою запорукою проведення демократичних виборів.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support