English English Українська Українська

До відома роботодавців та найманих працівників

Золочівської сільської ради


До відома роботодавців та найманих працівників

Дата публікації: 02.08.2021

Бориспільська міськрайонна філія Київського обласного центру зайнятості інформує, що з 01.07.2021 стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які проводяться Державною службою України з питань праці. 

 Дані заходи проводяться в рамках реалізації Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, одним із відповідальним учасником заходів з проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній про переваги задекларованої праці та ризиків незадекларованої праці для працівників та роботодавців є Державна служба зайнятості.

Такі явища як неформальна економіка і незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сфері освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вони сприяють створенню й існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які в повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці та соціального захисту працівників.

Для роботодавців незадекларована праця це – витрачений час і ресурси на навчання найманих працівників, так як досвідчені спеціалісти за таких умов не підуть на роботу або швидко знайдуть краще місце роботи. Також буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. Слід наголосити, що  по результатам перевірки інспекції праці за  неоформлених працівників можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.Для працівників неоформлені трудові відносини  це – порушення усних домовленостей зі сторони роботодавця щодо умов праці, розміру заробітної плати та режиму роботи. Ризики необґрунтованого штрафування або звільнення  з роботи без повідомлення, невідшкодування за лікарняним листом  чи компенсації в разі нещасного випадку.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support