English English Українська Українська

Обережно сказ!

Золочівської сільської ради


Обережно сказ!

Дата публікації: 20.06.2023

Сказ – гостра контактна зоонозна інфекційна хвороба, яка характеризується розвитком енцефаліту з смертельним пошкодженням центральної нервової системи.  Ускладнює ситуацію зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями свійських тварин, порушення правил утримання їх власниками. Все це є передумовою формування осередків сказу міського типу. Збудник сказу — вірус. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Механізм передачі контактний, шлях — рановий. Людина заражається при укусах скаженою твариною (90 % випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (ослинення — 10 %), вкрай рідко — при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. У тварини слина стає заразною (контамінованою) в останні 7-10 діб інкубаційного періоду і залишається такою протягом усієї хвороби. У диких тварин з’являється збудження, зникає страх перед людиною.

        Сказ є економічним тягарем для країни у зв’язку з високою вартістю діагностики, епідеміологічного, епізоотологічного нагляду, профілактичної та постекспозиційної обробки людей, імунізації тварин. 

        Разом з тим, покращення епізоотичної та епідемічної ситуації в Україні само по-собі не відбудеться, це можливо досягти лише забезпечивши співпрацю усіх гілок влади з метою невідкладного комплексного підходу у вирішенні проблеми сказу, а також наявності активного антирабічного імунітету в популяціях епізоотично важливих видів тварин: лисиць, собак і котів.

       Необхідно пам’ятати, що захворювання завжди закінчується смертю!

       Постраждалі від укусів та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за медичною допомогою в поліклініку для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. При можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70-градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря.

Укуси нещеплених домашніх і диких тварин несуть у собі ризик захворювання на сказ, тому у будь-якому випадку слід обов’язково звернутись до лікаря!

       Щоб убезпечити свою собаку і свою сім’ю від такого підступного захворювання, потрібно знати, як захиститися від сказу. Єдиний спосіб для цього — вакцинація домашніх тварин. Її потрібно робити заздалегідь. Щеплення має щорічно повторюватися. Також бажано уникати контакту собаки з бродячими та дикими тваринами. Адже, навіть найбезпечніший на вигляд їжачок може виявитися розповсюджувачем вірусу сказу.

       Наполегливо просимо громадян при подвірному обході помешкань забезпечити фіксацію, у разі можливості доставити тварину в Бориспільську районну державну  лікарню ветеринарної медицини за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вул. Польова, 26.  Вакцинація тварин БЕЗКОШТОВНА. У разі зміни поведінки ваших домашніх улюбленців звертатися за телефоном (04595) 664-49

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support