English English Українська Українська

Обережно! Сказ теплокровних тварин!

Золочівської сільської ради


Обережно! Сказ теплокровних тварин!

Дата публікації: 03.10.2023

Сказ — гостре вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів.

На сказ смертельно хворіє людина!

      Хворі сказом тварини виділяють вірус зі слиною в останні дні інкубаційного періоду та впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності, стану організму людини або тварини. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки). У людини інкубаційний період триває в середньому 30-90 днів, найкоротший – 7 днів. Враховуючи те, що вірус у слині з’являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, спостереження за тваринами, які вкусили людей, проводиться в 10-денний термін.

Головна ознака хворих тварин – зміна їх поведінки.

Основні ознаки хвороби:

  • Водобоязнь
  • Агресивність
  • Слиновиділення
  • Паралічі
  • Неадекватна поведінка тварини

Запам’ятайте, що поява диких тварин у населених пунктах, а особливо вдень – одна з характерних ознак захворювання їх на сказ.

  Дикі тварини втрачають обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не споживають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить у собі вірус ще за десять днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може і від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Якщо все ж Вас покусала або ослинила дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу):

  • не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, вона не загрожує життю). Треба дати слині тварини разом з кров’ю вийти з рани;
  • після укусу твариною, слід негайно і ретельно промити рану 20% мильним розчином (господарське мило) і звернутися за медичною допомогою
  • Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної лікарні для огляду спеціалістів, протягом десяти днів.

Пам’ятайте, що сказ – хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини.

Вакцинувати тварин від сказу обов’язок кожного власника !!!

Безкоштовно вакцинувати тварину можна за адресами:

  1. Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини, м. Бориспіль, вул. Польова, 26, тел. 045 95 6-64-49.
  2. Переяславська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини, м. Переяслав, вул. Ярмаркова, 51, тел. 045 67 3-74-32.
  3. Яготинська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини, м. Яготин вул. Героїв Танкістів, 14, тел. 045 75 5-46-58.
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support