English English Українська Українська

ІНФОРМУЄ Управління інформаційної взаємодії ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ!

Золочівської сільської ради


ІНФОРМУЄ Управління інформаційної взаємодії ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ!

Дата публікації: 18.10.2023

Де на вебпорталі ДПС СГ може перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z-звітах, створених РРО та/або ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що суб’єкт господарювання може перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z-звітах, створених реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) в приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), в режимі «Z-звіти/фіскальні чеки».

Інформація, що міститься в щоденних Z-звітах, створених програмним РРО, буде відображатися після доопрацювання системи обліку даних РРО. 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Землевласники та орендарі спрямували до бюджетів територіальних громад майже 1,4 мільярда гривень плати за землю

За період січень-вересень землевласники та орендарі спрямували до бюджетів територіальних громад майже 1,4 мільярда гривень плати за землю. Зокрема, зазначено, що юридичні особи сплатили 1,1 млрд грн земельного податку. Фізичні особи, у свою чергу, забезпечили більше 236 млн грн.

ГУ ДПС у Київській області

Хто з ФОП – платників єдиного податку звільнений від ведення обліку товарних запасів?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що правила ведення обліку товарних запасів затверджені наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

Вимоги Наказу №496 поширюються виключно на:

– ФОП – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють:

– реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

· ФОП – платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість;

· ФОП – на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.     

Дія Порядку № 496 не поширюється на платників єдиного податку першої групи.

Отже, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами ФОП- платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп, які не є платниками ПДВ та не здійснюють продаж:

· технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту,

· лікарських засобів та виробів медичного призначення,

· ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння.

ФОП- платники єдиного податку І групи звільнені від ведення такого обліку.

Залишаємось на зв’язку: 
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Джерела погашення податкового боргу платника податків

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених ПКУ, а також іншими законодавчими актами – п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України. 

Перелік майна та коштів, які не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків встановлено пунктом 87.3 ст. 87 ПКУ.

Якщо заходи щодо погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у власності платника податків не привели до повного погашення суми податкового боргу, або таких коштів недостатньо для погашення податкового боргу, то контролюючий орган визначає джерелом погашення податкового боргу дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав.

Якщо у платника податків, який є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, відсутнє майно, достатнє для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, то джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Шановні платники податків!

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що відповідно до пункту 38.2 статті 38 Податкового кодексу України, сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадку, передбачених податковим законодавством, податковим агентом, або представником платника податку.

Представником платника податків визначаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності (пункт 19.2 статті 19 ПКУ).

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Страховий стаж, який дає право на отримання виплат з державних страхових фондів, нараховується за місяці роботи, за які сплачено ЄСВ у розмірі, не менше мінімального

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу громадян, які є найманими працівниками, що їх соціальний захист та майбутнє пенсійне забезпечення залежать, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих. Згода отримувати заробітну плату «в конвертах» позбавляє громадян повноцінного соціального захисту від держави та отримання соціальних гарантій.

Саме періоди роботи, за які сплачено єдиний соціальний внесок у розмірі, не менше мінімального, зараховуються до страхового стажу, який дає право на виплати з державних страхових фондів.

Пам’ятайте, що з 01 січня 2023 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше 30 років. Цей вік щороку збільшуватиметься до досягнення страхового стажу не менше 35 років у 2028 році та в подальших роках.

Кожен працюючий громадянин має звернути увагу на оформлення його трудових відносин з роботодавцем, вимагати офіційного їх оформлення, відповідно до норм трудового законодавства, адже неофіційні трудові відносини приносять економічні вигоди лише роботодавцям, надаючи їм змогу уникнути витрат на сплату до бюджетів податків та внесків на фонд оплати праці, але найманим працівникам вони завдають невиправної шкоди, відбирають у них право на отримання державних соціальних гарантій.

Якщо з найманим працівником трудові відносини не оформляються, або ж оформляються, але ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата менше мінімального розміру, – це призводить до незараховування виробничого та  страхового стажу взагалі, або частково. У майбутніх пенсіонерів втрачається право на призначення гідних пенсій, а у нинішніх – права на здійснення  перерахунків вже призначених пенсій.

Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, отримуючи заробітну плату або її частину «в конверті», громадяни позбавляють себе:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на відпустку, у тому числі додаткову;

– права на оплату лікарняних листів;

– права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте у шкідливих умовах праці;

– права на допомогу на випадок  безробіття;

– права на державну фінансову допомогу на період карантину;

-права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

– права на достроковий вихід на пенсію, у разі роботи у шкідливих умовах праці;

– права на зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, тощо.

Офіційно оформлений трудовий договір дає змогу найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки у розрахунках по заробітній платі, при відмові оплати праці за виконану роботу, недодержання  інших зобов’язань роботодавцями.

Залишаємось на зв’язку: 
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

ФОП – платники єдиного податку І групи

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України, до першої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Отже, важливою умовою перебування на 1 групі є відсутність найманих працівників. Відповідно до п.296.10 ст.296 ПКУ, платниками єдиного податку І групи реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються, тож на них з 01 жовтня не розповсюджується відповідальність за відсутність реєстратора розрахункових операцій.

Річний обсяг доходу для платників єдиного податку І групи становить до 1 118 900 грн. (167 Х 6700,0 грн.) – у разі його перевищення доведеться перевестися на іншу групу платників єдиного податку чи іншу систему оподаткування.

ФОП І групи сплачують ЄП та єдиний соціальний внесок. У 2023 році їх розмір складає:

· єдиний податок (ЄП) становить– 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму) навіть якщо не було доходів протягом місяця;

· єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 1 474 грн (22% від мінімальної заробітної плати).

ЄП можуть не сплачувати підприємці, які ведуть діяльність на тимчасово окупованій території чи в районі активних бойових дій. 

ЄСВ до кінця воєнного стану і протягом 12 місяців після його скасування ФОПи мають право сплачувати добровільно. Варто пам’ятати, що відсутність щомісячних платежів впливає на наявність страхового стажу та соціальних гарантій від держави.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support