English English Українська Українська

Мінсоцполітики спільно з Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ активізовують роботу зі створення реєстру кривдників, які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі або інші форми насильства стосовно постраждалої особи

Золочівської сільської ради


Мінсоцполітики спільно з Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ активізовують роботу зі створення реєстру кривдників, які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі або інші форми насильства стосовно постраждалої особи

Дата публікації: 28.01.2020

Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ планує створити реєстр кривдників,які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі або інші форми насильства стосовно постраждалої особи. Такий крок потрібен для обліку притягнення кривдників до передбаченої законом відповідальності, запровадження позбавлення права  кривдником обіймати  певні  посади  чи  займатися певною діяльністю (у разі систематичного вчинення  насильства) та  формування зміни поведінки кривдників.

Про це на Міжвідомчій нараді в Ніжині заявив Заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський.

«На сьогодні у багатьох країнах вже є не тільки реєстр постраждалих осіб, а і реєстр кривдників»,- зауважив заступник Міністра.

За словами Сергія Ніжинського дуже важливим є факт фіксації даних злочинів, тому що з одного боку наявність даних приписів спонукає до того, що сама дружина, яка постраждала від домашнього насильства оплачує штрафи свого кривдника, а іноді є ситуації коли наявність даних приписів чи їх відсутність, говорять не просто про статистику, але й  про лояльність нашого суспільства до проявів домашнього насильства.

 «Тому я наголошую на тому, що в нашому суспільстві необхідно формувати «нульову  толерантність» або нетерпимість до насильства  у різних його проявах, адже,  нажаль, домашнє насильство  і надалі залишається традиційною нормою, яка  була установлена з покоління в покоління, а тому  людська небайдужість та  реагування, інколи навіть стук у двері сусідки, зможуть врятувати чиєсь життя та  забезпечити  вчасне надання допомоги»,- підкреслив заступник Міністра.

Завдяки удосконаленню національного механізму міжвідомчої взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, кількість звернень до суб’єктів взаємодії та органів виконавчої влади –  зросла – заявив Сергій Ніжинський. Це свідчить про позитивну тенденцію розуміння жінками, чоловіками та дітьми факту порушення їхніх прав, зростання рівня довіри до органів державної влади.

Так, з початку 2018 року, коли Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» набрав чинності, кількість звернень на підконтрольній Україні територіях зросла на 23 тисячі (2017 рік – 92,1 тис., 2018 рік – 115,5 тис).

За 9 місяців 2019 року кількість звернень  з приводу вчинення домашнього насильства становить 95 тисяч.

Також Сергій Ніжинський розповів, що пріоритетом на 2020 рік для Мінсоцполітики буде  розширення мережі притулків в регіонах України для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі та створення належних умов для тимчасового перебування постраждалих осіб  та сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.

«Мінсоцполітики планує залучення коштів донорських організацій до співфінансування та ефективного функціонування притулків для постраждалих осіб. На сьогодні, надання соціальних послуг, у тому числі тимчасового притулку особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема внаслідок учинення стосовно них домашнього насильства та насильства за ознакою статі, забезпечують: 21 центр соціально-психологічної допомоги; 24 притулки або відділення для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі; 317 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі; 12 центрів медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб; 13 центрів денного перебування постраждалих осіб; 114 „гарячих ліній. З метою зменшення кількості випадків домашнього насильства Урядом прийняте рішення щодо створення гарячої лінії (15-47) для осіб, постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства (постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 №1145). Експериментальний проект впроваджено у 2020 році, через гарячу лінію надаються консультації щодо всіх форм домашнього насильства, діяльності спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, абонентам анонімно або з належним дотриманням правового режиму, конфіденційності інформації з обмеженим доступом.” –  повідомив заступник Міністра.

Сергій Ніжинський закликав працівників правоохоронних органів Ніжина та Чернігівщини оперативно реагувати на всі заяви, пов’язані з домашнім насильством та торгівлею людьми та фіксувати їх, а також забезпечити надання  необхідного комплексу соціальних послуг,  які потребують постраждалі особи.

Також, заступник Мінстра з питань європейської інтеграції наголосив на проблемах гендерної рівності. За його словами, від гендерних стереотипів найбільше потерпають жінки в регіонах, особливо в маленьких селах. «Розвінчання гендерних міфів можливе, шляхом залучення жінок до малого та середнього бізнесу, військової служби  й так далі», – заявив заступник Міністра.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support